fbpx

“Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt”

Afgelopen week heeft Mark Rutte, met een heel subtiel zinnetje, de kern benoemd van een onderwerp wat al jaren speelt. Heel duidelijk gaf hij aan dat integriteit de komende weken nog belangrijker is dan ooit tevoren. 

Tussen de regels door werd wellicht ook benoemd dat het in Nederland normaliter volledig geaccepteerd is om “de mazen van de wet op te zoeken”. Is dat inderdaad iets typisch Nederlands? Hele zuidaskantoren doen dagen, en nachten, lang niks anders dan dit. 

Het antwoord op de vraag of het normaal is om de grenzen van de wetgeving op te zoeken of juist totaal niet wenselijk, die laat ik aan jouw eigen interpretatie. Het feit is wel dat de grens overschrijden niet gewaardeerd en vaak bestraft wordt. Ook zie ik de laatste jaren wel een verandering in hoe bedrijven omgaan met het zoeken naar de mazen in de wet. 

De grote gele M
Laat ik eerst even uitleggen wat ik hier precies mee bedoel. Veel en veel meer dan pakweg  10 jaar geleden zijn organisaties bezig met “goed doen” voor de maatschappij. Denk maar aan alle bedrijven die bij producten aangeven hoe duurzaam ze gemaakt zijn. Een duidelijk voorbeeld is McDonald’s die hun huisstijl hebben veranderd van Rood/Geel naar Groen/Geel. Groen is een kleur die wordt geassocieerd met termen als duurzaam, gezond, natuurlijk en betrouwbaar. Of deze termen ook daadwerkelijk passen bij de McDonald’s is een interessant vraagstuk.

Wie goed doet..
Zeker in de financiële sector wordt van bedrijven verwacht dat ze “goed doen” voor de maatschappij. In deze sector betekent dit vooral dat financiële instellingen hun systemen niet laten misbruiken door criminelen. Dit gebeurde veelvuldig, waardoor de compliance sector de afgelopen jaren groot is geworden. Van bedrijven wordt verwacht dat ze niet meer exact handelen naar de letters van de wetgeving, maar juist naar de geest van de wetgeving, naar de onderliggende gedachte van die wetgeving. Bedrijven kunnen niet meer de grenzen opzoeken en moeten juist laten zien dat ze er alles aan doen om niet mee te werken aan bijvoorbeeld criminaliteit of fraude.

De voorbeelden waarbij dit in het verleden mis is gegaan zijn vaak pijnlijk om te lezen. Vanaf een afstand lijkt het zo makkelijk gezegd; als het risico te groot of niet in te schatten is, dan moet je niet met een dergelijke partij samenwerken. Dit werd meestal verdrongen door Nederlands kapitalisme, zolang het op de een of andere manier binnen de wetgeving past dan kon er geld verdiend worden.

 

Ben jij de oplossing?
Deze tijden zijn voorbij, op individueel en organisatieniveau. Organisaties komen niet meer weg met het opzoeken van de grenzen van de wetgeving. Ze worden streng gecontroleerd door de overheid. Ze moeten kunnen aantonen er alles aan te doen om niet mee te werken aan financiële criminaliteit. Ook individuen worden op dit moment, denk maar weer even terug aan datgene wat Rutte gezegd heeft, verantwoordelijk gehouden voor hoe zij zich gedragen in de maatschappij. Je komt er niet meer weg door de grenzen op te zoeken van de geest van de wetgeving. Integriteit is nu belangrijker dan ooit. Kan jij jezelf aankijken in de spiegel en zeggen dat je een onderdeel bent van de oplossing? 

 

Geschreven door Reinier Snethlage

volg ons op

Lees ook

Flipping the Talent

Voor ons geen keuze tussen rood of blauw, nee we zien ze juist hand in hand gaan. Studentflex en High Potential Academy groeien, ook tijdens deze tweede golf en kijkend naar 2021 zien we kansen, voor jou en voor ons.

Lees meer

Van Internationaal Model tot Freelance Sustainability Consultant

Voor deze editie van de Centraal Station blog was ik op zoek naar een inspirerende vrouw met een interessant verhaal. Dit keer spreek ik met Anouk Torsing: internationaal model, ex-collega van Studentflex en Sustainability Consultant.

Lees meer

Frisse Blik Online – Tijmen Zonderwijk

Tijmen started an online platform with his brother. They sell matchworn and autographed football shirts of your favourite team! Now their expanding the legacy.

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Kasper staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Kasper Klop

Commercieel Manager / Co-Founder bij Studentflex

kasperklop@studentflex.nl

06-14778311

Mail Kasper

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer