Inmiddels twee jaar geleden heeft Jet Bussemaker de basisbeurs afgeschaft voor studenten. Vanaf dit jaar wilde zij dit gaan investeren in meer begeleiding voor studenten. Maar is dit wel wenselijk, is meer begeleiding wel beter?

Basisbeurs afgeschaft? Schoenmaker blijf bij je leest!

Meer begeleiding is niet altijd beter. Soms is het goed om een keer op je bek te gaan. Niemand heeft leren fietsen door tot zijn 18e met zijwieltjes te rijden. Echter, een duwtje in je rug van je vader, een pleister op je knie van je moeder en een glas limonade met wat stimulerende woorden van je oma hielpen je wél om uiteindelijk op die nét iets te grote fiets naar school te kunnen! Een goede begeleiding is in mijn ogen dan ook heel iets anders dan meer begeleiding. Goede begeleiding, daar heb je iets aan, meer begeleiding werkt in veel gevallen niet.

Afschaffing basisbeurs

Het zal geen enkele student ontgaan zijn: Jet Bussemaker heeft de basisbeurs voor studenten afgeschaft. Het idee hierachter was dat het vrijgekomen geld vanaf 2018 kan worden geïnvesteerd in meer en betere begeleiding van studenten op universiteiten en hogescholen. Maar is deze extra begeleiding wel de taak van de universiteiten en hogescholen? Het geld dat zij krijgen van de overheid hangt namelijk voor een deel samen met het aantal studenten dat er per jaar afstuderen. Dus zijn universiteiten en hogescholen wel gebaat bij het geven van een goede begeleiding aan de studenten en hoe moeten zij dit dan in gaan vullen?

Hogescholen begeleiden hun studenten al jaren door hen verplicht stage te laten lopen. Deze stages staan in het teken van de voorbereiding op het werkende leven. Echter  de studenten worden vaak belast met allerlei opdrachten vanuit de hogeschool waar bedrijven niet op zitten te wachten. De universiteiten, aan de andere kant zijn meer gericht op het doen van onderzoek. Ook stimuleren zij studenten een bijdrage te leveren aan de wetenschap in de vorm van een scriptie. Een groot deel van de studenten belandt echter niet in de wetenschap en wil zich later niet primair richten op het doen van onderzoek. Veel studenten hebben dan ook geen idee wat zij na hun studie willen doen door het gebrek aan een goede begeleiding.

Andere aanpak

In Amerika wordt dit al tijden heel anders aangepakt. Amerikaanse universiteiten hebben al jaren duurzame relaties met hun uitgebreide alumni netwerk. Zij schakelen hun alumni in voor onder andere fundraising maar zeker ook de begeleiding van studenten. De universiteit van Rotterdam heeft een zelfde soort initiatief in de vorm van hun ‘Mentor Me’ project opgezet. Hierin worden alumni van de Rotterdam School of Management gekoppeld aan studenten. Zij kunnen terecht met vragen over toekomstige werkgevers, banen, sollicitaties etc. Op deze manier probeert de universiteit op een hele andere manier invulling te geven aan betere begeleiding van studenten.

Om de eerder gestelde vraag te beantwoorden: Is deze begeleiding wel de taak van hogescholen en universiteiten? Nee, ik denk het niet! De verplichte stages van hogescholen zijn een leuke poging studenten kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Echter heb ik aan den lijve ondervonden dat door de verplichte opdrachten die studenten moeten uitvoeren van de hogeschool er van kennismaken met het bedrijfsleven weinig terecht komt.

Schoenmaker, blijf bij je leest!

De begeleiding moet helemaal niet bij de universiteiten en hogescholen liggen. Onder het motto ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ vind ik dat universiteiten en hogescholen zich moeten richten op het opleiden en laten afstuderen van studenten. Het begeleiden van studenten en klaarstomen van studenten voor een latere baan kan in mijn optiek beter gedaan worden door partijen die daarin gespecialiseerd zijn. Bedrijven als Studentflex / High Potential Academy kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Doordat zij oprechte interesse tonen in de student kan Studentflex / High Potential Academy de student passend begeleiden in hun ontwikkeling.

Dus Jet Bussemaker; steek het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs liever in de kwaliteit van het onderwijs! Laat de begeleiding over aan anderen!

Geschreven door Wouter Janssen

volg ons op

Lees ook

Buiten de gebaande paden

Dorothée di Fraia geeft in haar Frisse Blik artikel advies aan studenten. Begeef je eens buiten de gebaande paden en laat je inspireren. Ga actief op zoek naar nieuwe uitdagingen en kies voor een inspirerend werkstudentschap.

Lees meer

Startup vs corporates

Steeds meer studenten staan voor de keuzestress. Gaan ze voor een grote corporate of kiezen ze toch voor een startup. Olivier Kok zet de voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Was de Blockchain een hype?

Kasper Keunen kan met recht een Blockchain expert genoemd worden. Ik sprak hem over deze technologie, of er nog toekomst in zit en hoe zit het eigenlijk met de cryptocurrencies?!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Dorothée staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Dorothée di Fraia

HUB Manager Amsterdam bij Studentflex

dorotheedifraia@studentflex.nl

06-42642815

Mail Dorothée

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer