De gevolgen van een burn-out zijn soms positief. In dit artikel gaan we in op wat die gevolgen precies zijn en hoe je ze ook zonder een burn-out kan bereiken.

De burn-out onder jongeren

In eerdere artikelen bespraken we onder andere “het maken van fouten” en “het behouden van autonomie” tijdens je studieperiode en je opvoeding. Beide thema’s zijn erg actueel in de campagne die de NOS reeds gestart is. In deze awareness campagne staan voornamelijk jongeren met een burn-out centraal.

Duidelijk is dat steeds meer jonge mensen aangeven een burn-out te hebben, waar dat voorheen vooral was weggelegd voor ouderen. De officiële cijfers geven inderdaad aan dat er meer mensen last hadden van een burn-out het afgelopen jaar. Al blijft de vraag of de stijging komt doordat meer mensen klachten ervaren, of omdat mensen tegenwoordig (te) snel aan de bel trekken. Los van het antwoord op deze vraag, staat het buiten kijf dat er veel aandacht is voor burn-outs. Wij van Studentflex kijken hier totaal anders tegenaan en leggen jullie graag uit waarom.

Duimpje omhoog, duimpje naar beneden

Vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, laag zelfbeeld en heel veel moeite met presteren; allemaal symptomen van een burn-out. Echter ervaart iedereen deze symptomen af en toe. Dus, wat zorgt ervoor dat je deze symptomen tegelijkertijd ondervindt en je dus in een burn-out zit? De reden hiervan verschilt per persoon en zal ook nooit van de ene op de andere dag ontstaan. Vaak spelen werkdruk, stress binnen en/of buiten het werk en dingen doen die iemand niet leuk vindt, een grote negatieve rol. Voor jongeren zijn het vooral vaak de verwachtingen die ervoor zorgen dat iemand opgebrand raakt. De verwachtingen zijn, door onszelf en de buitenwereld, zo hoog gelegd dat ze niet te behalen zijn. Dit is vaak het begin van de ellende.

We maken een snelle sprong in de cyclus, naar het einde van een burn-out. Als je de verhalen van mensen met een burn-out leest valt er iets op. Terugkerende thematiek is dat mensen aangeven dat ze veel gelukkiger zijn dan voor hun burn-out. Men geeft aan na de burn-out hun leven in te richten met dingen die zij nou écht leuk vinden en waar zij voldoening uithalen.

Als een phoenix uit de as

Na een periode van thuiszitten en vooral niet met werk bezig zijn, besluiten veel mensen die in een burn-out zitten om het roer volledig om te gooien. Ze stellen bijvoorbeeld hun eigen verwachtingen bij en laten hun “bewijzingsdrang” los. Uiteindelijk gaat bijna iedereen wel weer aan de slag, maar dat kan ook in een volledig andere richting zijn dan waar iemand eerst in zat. Hierdoor gaan mensen weer bevlogen door het leven heen en vinden ze hun geluk weer terug, wat vaak in de kleine dingen blijkt te zitten. Datgene wat ze na hun burn-out zijn gaan doen, daar zijn ze goed in en voelt dus niet als een verplichting.

Het voelt alsof ze een tweede kans hebben gekregen, die ze met beide handen aanpakken. Mensen geven dan ook aan dat ze achteraf gelukkiger zijn in hun situatie na de burn-out. Dit is een interessant gegeven, want een burn-out zelf is niet iets prettigs, de gevolgen blijkbaar wel.

Burn-out

Dan maar een burn-out voor iedereen? Nee, dat is absoluut niet wat wij zouden adviseren. Want in onze visie is er niet iets negatiefs nodig, zoals bijvoorbeeld een burn-out of andere tegenslagen, om tot een positieve situatie te komen. Een situatie waarin iemand precies dat doet waar hij of zij zich goed bij voelt en dat met passie kan doen, is voor iedereen haalbaar. Wat daarom aan te raden is, is om eens de tijd te nemen om bepaalde denkprocessen aan te gaan. Net zoals in de sport moet je in je leven soms, als het allemaal even niet loopt zoals je wil, terug gaan naar de basis.

Het zou goed zijn als mensen vaker op zoek gaan naar hun intrinsieke motivatie; waar word jij nou écht gelukkig van? Dit kan je doen door veel met mensen te praten, of een coachingsgesprek aan te gaan. Ook zou het kunnen helpen om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit kan door jezelf tijdens je studie uit te dagen door middel van een werkstudentschap. Vervolgens moet je natuurlijk wel naar jezelf luisteren en ook echt datgene gaan doen waar je voldoening uit haalt. Op die manier zorg jij ervoor dat je het tegenovergestelde effect van een burn-out krijgt. Zo kun je nog jarenlang bevlogen door je leven gaan!

Geschreven door Kasper Klop

volg ons op

Lees ook

Buiten de gebaande paden

Dorothée di Fraia geeft in haar Frisse Blik artikel advies aan studenten. Begeef je eens buiten de gebaande paden en laat je inspireren. Ga actief op zoek naar nieuwe uitdagingen en kies voor een inspirerend werkstudentschap.

Lees meer

Startup vs corporates

Steeds meer studenten staan voor de keuzestress. Gaan ze voor een grote corporate of kiezen ze toch voor een startup. Olivier Kok zet de voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Was de Blockchain een hype?

Kasper Keunen kan met recht een Blockchain expert genoemd worden. Ik sprak hem over deze technologie, of er nog toekomst in zit en hoe zit het eigenlijk met de cryptocurrencies?!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Katy staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Katy den Tex

Loopbaancoach & HR Adviseur bij Studentflex

katydentex@studentflex.nl

06-41069564

Mail Katy

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer