Een mens is een kuddedier, dat zal altijd zo blijven. Hoe zich dat uit, dat verschilt met de jaren. De wereld gaat tegenwoordig razendsnel, het netwerk ook?

Netwerk: springplank of anker?

Van oudsher zijn is een netwerk verweven in ons systeem. Niet alleen omdat het de norm is, maar ook omdat het biologisch zo bepaald is. De mens heeft behoefte aan genegenheid, veiligheid en contact.

Maslow bevestigt in zijn alom bekende pyramide ook dat de mens sociale behoeftes heeft. We willen bij een groep horen, want dat biedt zekerheid. Daarom leefden mensen vroeger in stammen en in een bepaalde mate doen we dat nu nog steeds, maar dan in de vorm van een netwerk. Maar waarom is dat zo en is zo’n groot netwerk wel altijd positief?

Met deze reeks Frisse Blik-artikelen wagen we maandelijks een poging om een nieuw licht te schijnen op verschillende onderwerpen binnen de arbeidsmarkt. Hopelijk geeft dit jullie nieuwe inzichten en een vernieuwende kijk op werkgerelateerde thema’s.

Niet onze schuld

Ben jij een netwerker? Ja? Het is oké. We kunnen er namelijk niet zoveel aan doen. Het is evolutionair bepaald dat we ons graag bewegen in een groep. Vroeger bewogen we ons in kleine groepen om zo de kans om te overleven zo groot mogelijk te maken. Leven in een stam maakte ons sterker en vindingrijker, want samen weet je immers meer. Maar vergeet ook de familieband niet. Een mens heeft vanaf de geboorte van een kind een sociale rol in de opvoeding.

Hyperconnectiviteit

De stammen van toen zijn de netwerken van nu. Alleen heeft de bescherming van een stam, in de huidige tijd een andere invulling gekregen. Waar een stam ons eerst voorzag in onze 1e levensbehoeftes, is dat nu niet meer op dezelfde urgente manier nodig. Zonder stam kwam je vroeger niet ver, erger nog, na een eerste tegenslag was je vaak al ten dode opgeschreven.

Nu is dat natuurlijk anders. We gebruiken ons netwerk indirect voor onze 1e levensbehoeftes. Het helpt ons bijvoorbeeld om aan een baan of huis te komen. Daardoor hebben we voedsel of beschutting. Onze netwerken zijn dus zeker van belang en daarom netwerken we er op los. Ook zijn mensen met een sociaal netwerk fysiek gezonder. En bekend onderzoek van Eisenberger, Lieberman & Williams heeft aangetoond, door middel van het uitsluiten van iemand tijdens een balspelletje, dat sociale exclusie letterlijk pijn kan doen.

Social up, Social down

Een groot deel van ons netwerk bevindt zich online. Door middel van social media kunnen we op een laagdrempelige manier contacten onderhouden met grote groepen mensen. Dat betekent vaak dat we oppervlakkige relaties opbouwen.

Er zijn veel redenen waarom netwerken in de digitale wereld fijn is. We krijgen bevestiging door de likes en comments van vrienden, familie en totaal onbekenden. En dat laatste maakt niets uit voor het gelukzalige gevoel dat we ervan krijgen. De digitale tentakels van ons netwerk stellen ons in staat om contact te hebben met een veel grotere groep dan vroeger. En via dat netwerk krijgen we van alles voor elkaar.

Maar er is ook een keerzijde. We krijgen meer dan 3000 prikkels per dag. Relaties worden steeds oppervlakkiger en geven ons niet altijd wat we nodig hebben. Sterker nog: bij het zien van andermans ‘perfecte’ leven slaat de twijfel vaak toe. Of soms krijgen we last van FOMO. En precies om die redenen, is het belangrijk om af en toe de nieuwe media uit te zetten en een connectie aan te gaan met echte mensen.

Het (net)werkt echt

Dus ja. Een netwerk is nog steeds belangrijk voor ons. Het is een moderne versie van een stam geworden. De innovatie rondom relaties en netwerken gaat snel, soms bijna te snel. En we hebben moeite om dat allemaal bij te benen. Dus neem af en toe een stap terug. Combineer on- en offline netwerken en ga altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Want als je goed gebruik maakt van je netwerk, kan het een springplank zijn; waak ervoor dat je netwerk niet jouw anker wordt.

Geschreven door Wouter Janssen

volg ons op

Lees ook

Buiten de gebaande paden

Dorothée di Fraia geeft in haar Frisse Blik artikel advies aan studenten. Begeef je eens buiten de gebaande paden en laat je inspireren. Ga actief op zoek naar nieuwe uitdagingen en kies voor een inspirerend werkstudentschap.

Lees meer

Startup vs corporates

Steeds meer studenten staan voor de keuzestress. Gaan ze voor een grote corporate of kiezen ze toch voor een startup. Olivier Kok zet de voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Was de Blockchain een hype?

Kasper Keunen kan met recht een Blockchain expert genoemd worden. Ik sprak hem over deze technologie, of er nog toekomst in zit en hoe zit het eigenlijk met de cryptocurrencies?!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Annelotte staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Annelotte Borghgraef

Junior Accountmanager bij Studentflex

annelotteborghgraef@studentflex.nl

06-18203077

Mail Annelotte

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer