fbpx

Ik werd gegrepen door de podcast van prof. dr. Paul A. Kirschner. Kirschner heeft een indrukwekkend CV. Hij doet onder anderen onderzoek naar (leer)mechanismen van lerenden in interactie met de leeromgeving. Vanuit deze achtergrond stelt Kirschner de vraag: kunnen wij multitasken?

Je bent geen computer

De afgelopen weken ben ik gegrepen door de podcasts van De Universiteit van Nederland. Een tal van uiteenlopende onderwerpen wordt door verschillende topwetenschappers aan je voorgelegd. Zij proberen het publiek en de luisteraar thuis wekelijks te inspireren via hun colleges, waarbij ze antwoord geven op een breed scala aan vragen. Zoals zij zelf zeggen: van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij. Onderweg in de trein naar Amsterdam begon ik aan mijn zoveelste podcast. Ik probeer vaak niet naar de titel te kijken en laat mij graag verrassen. Ditmaal door prof. dr. Paul A. Kirschner. Kirschner heeft een indrukwekkend CV. Hij doet onder anderen onderzoek naar (leer)mechanismen van lerenden in interactie met de leeromgeving. Vanuit deze achtergrond stelt Kirschner de zaal een vraag: kunnen wij multitasken?

Herkenbaar

Tijdens je studententijd en ook zeker in je werkende leven ben je er vast wel eens tegenaan gelopen. Je richt je op een onderwerp, wordt wellicht afgeleid door een collega of huisgenoot, tegelijkertijd vang je een gesprek op waar je een mening over hebt, en tot slot krijg je van het thuisfront een appje of je vanavond mee-eet. Dit laatste resulteert meestal in een discussie wie er inkopen gaat doen. 30 minuten + een boodschappenlijst later heb je geen idee meer waar je mee van start was gegaan. Herkenbaar?

Multitasken

En toch zeggen we vaak dat juist wij kunnen multitasken, dat we meerdere projecten tegelijk willen oppakken en dat we er ook echt goed in zijn en energie van krijgen. De zaal beantwoord de vraag van de prof. dan ook instemmend. Maar niets is minder waar. De mens kan niet multitasken. Niet de man, niet de vrouw, niet de digital native en ook niet Elon Musk. De mens is geen computer. Wij hebben maar één processor, onze hersenen. Kirschner omschrijft multitasken bij de mens als task switching. Elke keer dat wij kiezen voor een taak en wij switchen naar een andere bezigheid, betalen we een boete, de zogenaamde omschakelstraf. Elke keer dat je taak opnieuw begint, en je overschakelt naar een ander onderwerp of schema, betaal je die boete. Opgeteld leidt dit ertoe dat je tijd verliest en er meer fouten worden gemaakt.

Ter verduidelijking van de omschakelstraf brengt Kirschner ons social media gebruikt ten tonele. Wij, de mens, zijn ongeveer 18 uur per dag wakker en kijken in die tijd 221!! keer op onze telefoon. In het onderzoek wordt men gevraagd om een tekst uit het hoofd te leren. Dit kost ongeveer 5 minuten. Maar, als men wordt gestoord, bijvoorbeeld door een appje, kost het 9 minuten om dezelfde tekst op hetzelfde niveau te leren.

Nog frappanter: het gebruik van je telefoon in de auto levert, naar Amerikaans onderzoek, meer ongelukken op dan wanneer personen hetzelfde parcour afleggen met een slok op.  Op de vraag welke kleur de jas van het meisje langs de weg was, antwoordde de beschonken automobilist: rood en de multitasker: welk meisje?

Kortom

De mens kan niet multitasken! We gaan er langzaam van leren, missen veel van hetgeen er om ons heen gebeurt en onze concentratie vermindert drastisch. Ook al kijk je slechts naar een pop-up op je scherm, of beantwoord je net die ene vraag van je collega, de taak waar je mee bent gestart duurt bijna 2 keer zo lang om op goed niveau af te ronden. Tenzij je processen hebt geautomatiseerd! Dan kun je wel meerdere dingen tegelijkertijd! Maar als dat zo is hoop ik dat je mij een belletje geeft omdat je te weinig wordt uitgedaagd in je huidige functie!

Tijdens het schrijven van dit stuk heb ik waarschijnlijk 18 keer op mijn telefoon gekeken. Daarnaast stond web whatsapp open en heb ik mails beantwoord. Heb ik er iets van geleerd? Ik ga het in ieder geval proberen! Tot slot, een gratis tip, van mij, voor jullie! Ga eens studeren op een plek waar niet al je vrienden zitten. We weten nu dat, zelfs wanneer je zo sterk bent om niet voor de 3e keer in een uur mee te gaan voor een kop koffie, je toch bijna twee keer zo lang aan het studeren bent!

 

Geschreven door Eelco Straathof

volg ons op

Lees ook

Van de Kilimanjaro naar een eigen bedrijf: Leonoor Wismans over Koetjes & Kalfjes

Voor deze editie van de Centraal Station blog was ik op zoek naar een student die tijdens deze corona-tijd geïnspireerd is geraakt. Deze editie spreek ik met Leonoor Wismans, één van de oprichtsters van Koetjes & Kalfjes.

Lees meer

De positieve kant van thuiswerken

Ook in deze gekke tijd staan wij (online) klaar voor jou! Studentflex geeft jou tips & tricks om efficient thuis te kunnen werken.

Lees meer

Update over het Corona Virus

In korte tijd is duidelijk geworden dat de impact van het Coronavirus groot is. We willen je graag via deze weg op de hoogte houden van de belangrijkste informatie en adviezen rondom het werken via Studentflex ten tijde van het virus.

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Lavy staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Lavy van der Goot

Talent Development Coach bij Studentflex

lavyvandergoot@hipoacademy.nl

06-41486885

Mail Lavy

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer