fbpx

Voor deze editie van Centraal Station spreek ik met Sanne Koenen. Zij droomde als kind al van een baan als advocaat. Tijdens haar master strafrecht begon zij bij een advocatenbureau, maar merkte dat dit niet bij haar paste. Ze heeft het roer omgedraaid en is door kritisch naar zichzelf te kijken beland op een positie die bij haar past. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.

In de praktijk ontdekken wat bij je past

Voor deze editie van Centraal Station spreek ik met Sanne Koenen. Zij droomde als kind al van een baan als advocaat. Tijdens haar master strafrecht begon zij bij een advocatenbureau, maar merkte dat dit niet bij haar paste. Ze heeft het roer omgegooid en is door kritisch naar zichzelf te kijken beland op een positie die bij haar past. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.

Student in de praktijk

“Als kind had ik al een heel duidelijk beeld bij mijn toekomst: ik word strafrechtadvocaat in Amsterdam. Ik had een sterke drang voor gerechtigheid en wilde strijden voor de onschuldigen”, vertelt Sanne. “Tijdens het schrijven van mijn scriptie ging ik werken als juridisch medewerker bij een strafrechtkantoor in Amsterdam. In de praktijk ervaarde ik wat de advocatuur echt inhield. Tijdens je studie leer je de theorie, maar je maakt nauwelijks kennis met de praktijk.” Pas als student in de praktijk ontdekte ze dus wat het werk voor haar inhield: het draaide niet om gerechtigheid, maar om het belang van de cliënt, aldus Sanne.

“Ik moet nu toegeven dat ik ook wat naïef was”, vertelt ze lachend, “maar ik had zo jong al de droom advocaat te worden, dat het een soort tunnelvisie was geworden. Op een gegeven moment kreeg ik de opdracht een zaak voor te bereiden waarbij het me maar niet lukte om objectief naar te kijken. Op dat moment besefte ik dat dit werk eigenlijk helemaal niet bij mij past.”

kritische vragen durven stellen

Een droom die realiteit wordt en dan tegenvalt, hoe ga je hier mee om? Sanne besloot de tijd te nemen om kritisch naar zichzelf te kijken. “Wat had me eigenlijk zo betrokken bij rechten? Wat vind ik interessant? Waar ben ik goed in? Wat vond ik als kind leuk om te doen?”. Volgens Sanne was het niet alleen de drang naar gerechtigheid, maar ook het talige deel van het recht: discussiëren en een boodschap overbrengen. “Nederlands vond ik ook leuk op school, en de taal is natuurlijk ook belangrijk in het recht. Toen kwam ik tot de conclusie dat communiceren altijd een grote rol heeft gespeeld. Vervolgens ging ik dat onderzoeken.”

“Ik ben toen aan de slag gegaan als marketing stagiair bij een internationaal commercieel bedrijf. Ik ben nog steeds dankbaar dat ze mij een kans hadden gegeven zonder dat ik daar de opleiding voor had. Ze hadden daar net zo goed een marketing student kunnen neerzetten. Op de universiteit leer je analytisch denken en dat kan je toepassen op verschillende vlakken, maar door een stage kom je erachter of iets werkelijk bij je past, vertelt ze. “Voor mij was dat communicatie en marketing.” Uiteindelijk mocht ze daar blijven als Junior Brandmanager en heeft ze ruim 3 jaar deze positie vervuld.

Van stagiair naar freelancer

Toch merkte Sanne dat ze het maatschappelijke deel, wat wel in recht zat, niet kon vinden bij een commerciële organisatie. Dus is ze gaan zoeken naar een functie bij een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Onderwijs. “Ik kwam terecht als projectleider communicatie bij een projectorganisatie die wetenschap en technologie stimuleert in het basisonderwijs. Bij deze organisatie kreeg ik de vrijheid, zelfstandigheid en mogelijkheid me verder te ontwikkelen op het gebied van communicatie.” Zo ontdekte Sanne dat ze naast communicatie, ook design en vormgeving leuk vond. “Kijken naar het verhaal en onderzoeken hoe dat verhaal goed overgebracht kan worden, dat vind ik het allerleukst.”

Toen het project tot haar einde liep, stelde de organisatie haar voor een extra klus op freelance basis te doen. “Ik had daar nog nooit over nagedacht, maar dat leek me een leuke uitdaging.” Sanne nam de klus aan en is toen als freelancer begonnen. Er was veel vraag naar, maar nog niet zo veel aanbod, aldus Sanne. “Het was handig dat ik alles zelf kon doen: marketing, content én design.” Het stagneerde wel in veel dezelfde klusjes, geeft ze aan. “Ik was niet zo veel nieuwe dingen meer aan het leren, het was veel van hetzelfde. Als je nog maar acht jaar aan het werk bent, is dit besef cruciaal, vooral als je weet dat je nog 40 jaar moet.”

terug naar een organisatie

“Als freelancer werd ik elke keer ingevlogen maar was ik op strategisch niveau eigenlijk helemaal niet aan het meewerken.” Toen kwam ze tijdens één van haar freelance opdrachten een vacature tegen voor communicatieadviseur met vormgevingskwaliteiten. Dit leek haar een perfecte match.

Dus besloot ze om na 2 jaar te stoppen als freelancer en aan de slag te gaan bij dit bedrijf. De overstap van rechten naar communicatie en design was volgens Sanne heel goed. “Ik wilde heel graag de mogelijkheid om creatieve vrijheid te hebben.  Hier krijg ik de kans om niet alleen vormgeving verder te ontwikkelen, maar ook op strategisch vlak uitgedaagd te worden. Want hoe zet je dat in? Hoe zorg ik dat er een bepaalde lijn ontstaat en hoe breng je een bepaalde organisatie identiteit over in je communicatie?”.

Ze ziet ook de waarde van het meedraaien in een grote organisatie. “Je leert van samenwerken en er speelt van alles, onderling en op grotere schaal. Iedereen moet wat van elkaar en met elkaar”, dat miste ze als freelancer. Als freelancer werkte ze immers veel alleen en zelfstandig. Grappig, volgens Sanne. “Als advocaat werk je ook veel alleen, je mag vaak niet overleggen (geheimhoudingsplicht).” Het waren daar, net als haar freelance carrière, allemaal eilanden. “Maar je bereikt meer met elkaar.”

Vind iets dat past

Sanne benadrukt dat ze het nooit zonde heeft gevonden dat ze rechten heeft gestudeerd. “Ik vond mijn rechtenstudie fantastisch en heb er ontzettend veel van geleerd. Maar in de praktijk kom je er pas achter wat iets echt inhoudt. Je moet het meemaken.” Ze geeft ook aan dat je maar beter iets kunt doen dat goed past, want dan houd je het langer vol. “Als je nog jong bent, geven mensen je vaak de kans om een leercurve te kunnen maken. Je kunt altijd iets anders doen en je hoeft het niet precies te weten. Maar wees wel kritisch om te kijken wat goed is, wat bij je past.”

 

Geschreven door Thalya Koenen

volg ons op

Lees ook

Nog meer duurzame relaties gecreëerd afgelopen maanden door Studentflex

We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten bij Studentflex. De airco moet bij ons op volle toeren draaien. Óók wanneer er geen hittegolf door ons kleine landje raast.  

Lees meer

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Kasper staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Kasper Klop

Commercieel Manager bij Studentflex

kasperklop@studentflex.nl

06-14778311

Mail Kasper

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer