fbpx

Op 31 januari was de Frisse Blik Talk. 3 sprekers kwamen hun visie geven op het thema van de avond: 'Eigentijds Kritisch'. Hoe zorg je dat je dat blijft?!

Eigentijds kritisch, iedereen op zijn eigen manier

Frisse Blik Talk

  • Vaak laat ik mij voor mijn blog inspireren door een artikel dat ik lees in het nieuws. Dat artikel grijpt dan mijn aandacht omdat ik daar een bepaalde mening over heb die ik wil delen of dat ik het op een andere manier relevant vind. Ditmaal was het niet een artikel maar was het tijdens de Frisse Blik Talk die wij op 31 januari organiseerden dat mij iets op viel. Het doel van een Frisse Blik Talk is het inspireren van onze community. Dat willen wij doen door drie sprekers uit te nodigen en te vragen of zij hun mening willen komen geven op een bepaald thema dat wij leuk, interessant en relevant vinden voor onze community. Je hoopt dan dat zij verschillende invalshoeken of afwijkende ideeën hebben over dat thema. Ideaal is als zij 1 en hetzelfde onderwerp vanuit een volledig ander perspectief aanvliegen.

Eigentijds kritisch

Dit was het thema van de avond. Hoe zorg je dat je ‘eigentijds kritisch’ blijft? Avila Lindgren, masterstudente en een zelfbenoemd ‘labnerd’ beantwoorde deze vraag met daden. Zij groeide op in Curacao en maakte daar van dichtbij mee hoe de olieraffinaderij op het eiland ervoor zorgde dat het eiland sterk vervuild raakte. Zij vond dat zij hier iets aan kon doen en richtte haar bedrijf CaribAlgae op. Hiermee maakt zij, van de algen die groeien in vervuild water, biobrandstof. Een waanzinnig idee dat op termijn de olieraffinaderij, die essentieel is voor de economie van het eiland, overbodig maakt! Avila, kritisch als ze was, dacht echter dat dit idee niet goed genoeg was. Een zeldzaamheid eigenlijk, iemand die té kritisch is. Maar super om te horen hoe iemand kritisch naar zijn omgeving kijkt, een probleem ziet en besluit dat zij daar zélf iets aan kan doen.

Kritisch op je kansen

Vervolgens sprak Olivier Paling, VP Product & Innovation bij een van onze partners; Zivver. Hij heeft in zijn carrière verschillende stappen gemaakt, van consultant tot banker en belandde uiteindelijk in de tech-sector. Een heel vreemd pad als je dit zo op het eerst gezicht ziet. Heel logisch werd het echter toen hij begon uit te leggen waarom hij deze stappen maakte. Olivier legde uit dat hij iedere twee jaar kritisch kijkt naar wat er ontbreekt in zijn werk en hoe het bedrijf daarin kan voorzien. Op het moment dat hij merkt dat hij iets mist en dat niet vindt in zijn huidige werk gaat die op zoek naar iets anders. Als Olivier zocht naar een baan keek hij niet naar een functie. Hij zocht naar een werkgever en naar kansen waar hij kon inspringen. Om vervolgens binnen te komen bij een bedrijf moet je wel op een functie solliciteren. Daarna kun je gaan kijken wat je nog meer kunt doen zodat je dat bedrijf eigenlijk voor jouw carrière kunt benutten. Hij draait het in feite gewoon om, laat het bedrijf voor jou werken in plaats van jij voor het bedrijf!

Kritisch op je werkgever

Tot slot kwam onze ervaren man Maikel Lobbezoo aan het woord. Hij heeft bij Adyen in de 11 jaar dat hij daar gewerkt heeft ruim 300 mensen aangenomen. Wij bij Studentflex / High Potential Academy hebben ook redelijk wat ervaring met sollicitatiegesprekken en dachten wel te weten hoe je zo’n gesprek houdt. Tot Maikel van wal stak: ‘zodra je bij een sollicitatiegesprek een tafel met twee stoelen tegenover elkaar ziet, direct weglopen!’ Zijn punt was dat je niet te slaafs moet zijn tijdens een sollicitatiegesprek, je moet kritisch zijn naar je toekomstige nieuwe werkgever. Kunnen zij jou bieden wat jij uit die baan hoopt te halen? Daarom vond hij een CV ook eigenlijk alleen maar afleiden. ‘Dat is wat je al hebt gedaan, niet boeiend! Wat wil je in de toekomst doen? Dat is voor mij veel relevanter!’ Vragen als; waar wil je heen en wat wil je bereiken zijn vragen waar je iets mee kan. Daarom is het gesprek bij de koffieautomaat voor het daadwerkelijke sollicitatiegesprek voor Maikel ook veel belangrijker.

Waar wil je heen

Eigenlijk is dat laatste iets wat bij alle drie de sprekers de onderliggende boodschap was. Avila die vooral kritisch op haar omgeving is, Olivier die heel kritisch op de kansen is die hij krijgt en Maikel die uitlegt waarom je kritisch moet zijn op je werkgever. Op het eerste gezicht lijken dit volledig verschillende invalshoeken. Maar alle drie worden zij gedreven door de vragen; waar wil je heen en wat wil je bereiken? Dit is ook wat wij belangrijk vinden als wij onze studenten vragen om kritisch naar zichzelf te zijn. Wij proberen hen te laten nadenken over waar zij heen willen en wat zij willen bereiken, zij het met een inhoudelijke (bij)baan via Studentflex, zij het met coachingsgesprekken en trainingen van High Potential Academy! Mocht je daar nou hulp bij nodig hebben, dan kunnen wij jou altijd helpen!

 

Geschreven door

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever én succesvoller te maken? 

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Lucas staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Lucas Florian

HUB Manager Utrecht bij Studentflex

lucasflorian@studentflex.nl

06-30743848

Mail Lucas

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer