fbpx

Een leuke bachelor, een interessante master, gevolgd door een uitdagend traineeship. Dit is globaal gezien het pad dat veel studenten belopen. Dit klinkt heel sexy, maar wat is nou écht de reden dat studenten voor deze traineeships kiezen? Ik denk dat dit in veel gevallen komt omdat studenten nog geen keuze dúrven of wíllen maken.

Durf eens een keuze te maken!

Een leuke bachelor, een interessante master, gevolgd door een uitdagend traineeship. Dit is globaal gezien het pad dat veel studenten belopen. Als je een universitaire studie doet ontkom je niet echt aan de bachelor en de masterfase. Maar aan het eind van je master ontkom je niet meer aan de keuze. Veel studenten kiezen dan voor een traineeship bij een grote corporate. Dit klinkt heel sexy, maar wat is nou écht de reden dat studenten voor deze traineeships kiezen? Ik denk dat dit in veel gevallen komt omdat studenten nog geen keuze dúrven of wíllen maken.

Verschillende richtingen

Nadat je je bul ondertekend hebt en je ineens MSc voor je naam mag zetten, kun je grofweg kiezen voor drie verschillende richtingen.

  • 1- Je kiest voor het onbekende en gaat ondernemen. In een aantal artikelen heb je de verhalen kunnen lezen over mensen die dit hebben aangedurfd. Voor veel mensen is deze stap echter nog te eng.
  • 2- Je kiest voor een uitdagende startersfunctie bij een bedrijf waar je veel eigen verantwoordelijkheden krijgt. Dit klinkt als een logische vervolgstap. Echter merk ik in mijn omgeving, en ik maak mij hier zelf ook schuldig aan, dat dit als minderwaardig wordt gezien.
  • 3- Je kiest voor een mooi traineeship bij een cool bedrijf. Neem een management traineeship bij ‘een standaard’ bedrijf als Heineken of KLM. Dit doet het altijd goed op verjaardagen en klinkt veel studenten in de oren als het summun, het hoogst haalbare na hun master. Ik merk in mijn omgeving zelfs dat mensen zich haast verheven voelen boven anderen die geen traineeship doen. Zo sterk kan zo’n naam werken!

 

Beweegredenen

Als wij bij Studentflex / High Potential Academy vragen naar de beweegredenen voor de keuze van een traineeship merken wij vaak dat men de doorgroeimogelijkheden of de extra begeleiding als positief punt aangeeft. Daarnaast werkt het woord traineeship als een soort magneet op mensen. Want kiezen deze studenten voor het bedrijf of voor de functie die het bedrijf aanbiedt? Daarnaast werkt het aanzien van het bedrijf voor heel veel studenten als een soort magneet.

Traineeship

Dat je tijdens een traineeship meer en betere begeleiding zou krijgen dan bij een startersfunctie wordt tegengesproken op MT.nl. Hier wordt gesteld dat een traineeship zelfs niet meer van deze tijd is! Er wordt van trainees verwacht dat zij binnen een paar maanden volledig mee kunnen werken op een afdeling. Maar voor ze het werk goed onder de knie hebben moeten ze alweer naar een volgende afdeling. Dus, vind je wel de begeleiding die je zoekt in een traineeship?

Lef

Wat ik tussen de regels door lees, in de beweegredenen van studenten om voor een traineeship te kiezen, is dat zij geen keuze durven maken. Steeds maar kiezen zij voor de veilige optie. Tuurlijk kan het zo zijn dat jouw hart ligt bij een brede studie als Economics of Management Economie & Recht. Natuurlijk kan het zijn dat jouw hart sneller gaat kloppen bij de werkzaamheden van een management traineeship. Maar kijk eens kritisch naar jezelf. Kies je voor zo’n brede studie omdat dit jou de leukste en meest leerzame optie lijkt of omdat je niet weet wat je wilt en de keuze uit wilt stellen? Kies je voor dat traineeship bij die grote corporate omdat je verwacht dat je hierin de meeste uitdaging vindt en het meest zal leren? Of kies je hiervoor omdat je niet goed weet wat je wilt? Bovendien doet iedereen zo’n traineeship, dus zal het wel goed zijn, toch?

Ik denk dat na je master hét ideale moment is om juist wél die keuze te maken en het niet meer uit te stellen. Heb het lef om niet te kiezen wat ‘iedereen van je verwacht’. Kies voor een functie die een bedrijf aanbiedt en niet voor de naam van een bedrijf. Als dan uiteindelijk blijkt dat een traineeship is waar jij gelukkig van wordt, is dat geweldig! Maar durf eerlijk tegen jezelf te zijn en uit te stappen van die mooie aanblik van dat traineeship. En als je daar hulp bij nodig hebt om uit te vinden wat jij nou echt wil kan Studentflex / High Potential Academy jou daar bij helpen! Weet dat veel studenten moeite hebben met het maken van die keuze maar stel hem niet meer uit!

Geschreven door

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever én succesvoller te maken? 

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Jaco staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Jaco Breunisse

Back-Office Manager bij Studentflex

jacobreunisse@studentflex.nl

06-45256785

Mail Jaco

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer