fbpx

Deze editie van Centraal Station spreek ik met Sicco Gunster. Hij droomde ervan om Geneeskunde te gaan doen maar belandde als advocaat op de Zuidas. Ik wil van hem weten hoe je van Geneeskunde bij Rechten uitkomt en hoe het is om te werken als advocaat op de Zuidas.

Door domme pech een droombaan op de Zuidas

Voor deze editie van het Centraal Station spreek ik met Sicco Gunster. Hij is advocaat bij Nauta Dutilh op de Zuidas. Waar velen dromen van deze baan was dit voor Sicco zeker niet het geval. Vanaf de middelbare school droomde hij ervan om arts te worden. Hij had helaas pech. Na een drie lotingen, drie decentrale selecties en staatsexamen in België bleek het hem niet gegund om Geneeskunde te gaan doen. Ik wil van hem weten hoe je van Geneeskunde bij Rechten uitkomt en hoe het is om te werken als advocaat op de Zuidas.

Pech

Van Geneeskunde naar Rechten klinkt voor mij als een grote omslag hoe kom je hierop? ‘Ik heb altijd al Geneeskunde willen doen, maar eigenlijk door domme pech ben ik altijd uitgeloot. Door niet alleen interesse in vakken als Biologie en Scheikunde maar ook de dynamiek in een ziekenhuis sprak me aan. Ik heb na mijn middelbare school 3 keer mee-geloot voor toelating tot Geneeskunde en heb 3 keer meegedaan met de decentrale selectie. Toen ook laatste poging bij het staatsexamen in Brussel geen uitkomst bood heb ik besloten wat anders gaan doen. Vervolgens heb ik in eerste instantie gekozen voor Farmacie in Groningen omdat dit, in mijn ogen, het dichtst bij Geneeskunde kwam. Dit bleek tegen te vallen en dat maakte dat ik 180 graden wilde draaien. Toen heb ik eigenlijk redelijk willekeurig voor Rechten gekozen en dit bleek een schot in de roos’.

Sfeer

Relatief veel studenten twijfelen of hebben zelfs spijt na hun keuze voor rechten of, vaker nog, na het afronden van hun studie rechten. Zoals Sophie Deckers, spreekster bij Frisse Blik Talk 4. Heb jij zelf nooit meer getwijfeld? ‘Nee in tegendeel zelfs! Het was in het begin wennen, zeker met mijn exacte achtergrond. De vakken bleken met niet alleen goed af te gaan ik vond ze nog leuk ook! Zeker later in je studie en je je verder kan specialiseren. Ik denk dat voor veel mensen meespeelt dat je (zeker in het begin) veel repetitieve klussen doet. Hier moet je even doorheen om inhoudelijk door te groeien. Daarnaast speelt de sfeer op kantoor denk ik een grote rol.

Goede keuze

Zeker de grotere kantoren doen min of meer hetzelfde werk. Zij onderscheiden zich van elkaar door de sfeer die er hangt. Daar kom je het best achter als je er al werkt of bijvoorbeeld tijdens een stage. Maar je kan hier ook al achter komen door eens een kop koffie te doen, mee te borrelen of naar een Inhouse evenement te gaan. Of spreek eens met een carrièrecoach, zij kennen veel bedrijven en weten vaak goed hoe de sfeer daar is en of het bij jou past. Ik heb zelf stages gedaan bij Baker & McKenzie en Clifford Chance en merkte daar toen dat grote kantoren veel op elkaar lijken. Met name de grotere kantoren werken in de onderlaag veel jonge mensen, dat sprak mij heel erg aan.

Uiteindelijk ben ik bij Nauta Dutilh gaan werken omdat niet alleen het werkinhoudelijke mij aansprak maar ook sfeer is er erg leuk. Nu ben ik een jaar verder waarin ik hard gewerkt heb met opleidingselementen van onder andere de Orde van Advocaten, procedurele ervaring opdoen en daarnaast natuurlijk de reguliere praktijk. Een jaar waarin ook veel ruimte was voor de talloze events van de Advolympics tot de Race of the Clasics tot alle events die kantoor zelf georganiseerd.

Kritisch blijven

Het belangrijkst is volgens mij dat je kritisch blijft op jezelf en je omgeving. Niet alleen bij het zoeken naar een baan; past dit bij mij en heb ik hier voldoende uitdaging? Maar ook tijdens mijn werk blijf ik me continu afvragen of ik het nog wel naar mijn zin heb (zowel inhoudelijk als sociaal), bevalt het nog steeds? Ontwikkel ik mezelf nog door in positieve zin? Wanneer steeds vaker het antwoord ‘nee’ is dan is het misschien tijd om eens te kijken naar andere mogelijkheden. Gelukkig kom ik er steeds meer achter dat ik perfect op mijn plek zit!’

Tot slot vraag ik iedereen altijd of ze nog een tip hebben voor onze community? ‘Jazeker! Staar je niet blind op het halen van goede cijfers tijdens je studie. Andere zaken zoals commissies, relevante bijbanen en sociale aspecten kun je je veel meer mee onderscheiden.’

Geschreven door

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever én succesvoller te maken? 

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Lucas staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Lucas Florian

HUB Manager Utrecht bij Studentflex

lucasflorian@studentflex.nl

06-30743848

Mail Lucas

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer