fbpx

Zoeken naar een droombaan is zinloos. Maar bedenk eerst eens voor jezelf wat voor jou echt belangrijk is, dan kom je vaak al heel dichtbij die ‘droombaan’.

De zinloze zoektocht naar de droombaan

Ongelukkig

Een paar weken geleden las ik een artikel in het Financieel Dagblad. De titel daarvan was; ‘het zinloze streven naar een droombaan’.  Voor veel mensen zal dit waarschijnlijk klinken als een vrij deprimerende titel. Ik kreeg er direct een Debiteuren Crediteuren van Jiskefet idee bij. Een baan die net niet verschrikkelijk genoeg is om ontslag te nemen. Waar de gesprekken tot de lunch gaan over wat er op je bammetjes zit. Waar het na de lunch aftellen is tot 17:00. Moet je je dromen dan zomaar opgeven? Moet je maar genoegen nemen met de gedachte dat je de rest van je leven iedere dag van 09:00 tot 17:00 ongelukkig moet zijn? Natuurlijk niet! Maar bedenk eens voor jezelf wat voor jou echt belangrijk is, dan kom je vaak al heel dichtbij die ‘droombaan’.

Droombaan

Als studenten hier bij Studentflex / High Potential Academy binnenkomen wordt hen vaak gevraagd wat zijn jouw ambities? Waar zie je jezelf over 5 of 10 jaar? Vaak krijgen wij antwoorden zoals: Ik wil een hoog salaris, een leidinggevende rol, veel verantwoordelijkheid, veel doorgroeimogelijkheden, een hip kantoor, interne opleidingen, uitdagende werk en dat het liefst bij een grote corporate. Al deze facetten klinken mij ook als een droombaan in de oren. Realiteit is dat die baan in de echte wereld niet bestaat. Als die baan wel bestaat dan hebben slechts héél weinig mensen die.

In dat artikel in het FD stellen ze dat je daarom eens kritisch moet kijken naar wat je écht belangrijk vindt in je werk. Vaak kwamen de mensen in dit artikel uit bij heel eenvoudige zaken. Zaken als; niet al te lange reistijd, prettige collega’s en regelmatige werktijden. Conclusie van het artikel was dat met name starters op de arbeidsmarkt veel te hoge verwachtingen hebben van hun eerste baan. Onze collega Annelotte beschreef in haar blog treffend hoe zij zocht naar haar droombaan maar bij Studentflex / High Potential Academy de uitdaging besloot aan te gaan. Dit bleek een schot in de roos!

Werkstudentschap

Vaak zien we bij Studentflex echter dat studenten nog helemaal niet weten wat zij belangrijk vinden. Lynn Stook is inmiddels in vaste dienst bij Vandebron maar startte daar als werkstudent via Studentflex. ‘Vanuit mijn achtergrond kreeg ik altijd door dat je succesvol was als je je bachelor haalde, master afrondde en eindigde op de Zuidas. Door mijn werkstudentschap bij Vandebron kwam ik er echter achter dat ik juist de cultuur bij eet bedrijf, de doorgroeimogelijkheden en de waarden van een bedrijf heel belangrijk vond. En niet de status, merknaam en salaris bij een bedrijf’. Sander van Ginkel is als werkstudent via Studentflex bij Ubereats begonnen maar is inmiddels bij hen in vaste dienst. ‘Zeker bij je eerste baan is denk ik maar één ding echt belangrijk, dat je veel mogelijkheden hebt om te leren. Later in meer senior functies zijn zaken als; veel verantwoordelijkheid en een mooi salaris misschien van belang. Voor je eerste baan is de cultuur en de doorgroeimogelijkheden veel waardevoller. Voor mij gaf bijvoorbeeld de doorslag dat ik naast mijn werkzaamheden veel extra cursussen kon doen’.

Stockholmsyndroom

In een ander artikel, in de Volkskrant van een paar weken geleden, gaat de schrijver nog veel verder. Hij beschrijft een fenomeen dat hij ‘het stockholmsyndroom van de westerse wereld noemt’. Men zegt vaak dat ze een hekel hebben aan hun werk, maar kunnen eigenlijk niet zonder. Persoonlijk vind ik dit wel erg overdreven. Al blijkt uit onderzoek in 2017 dat slechts 18% zeer tevreden is over zijn of haar werk. Maar er zit zeker een kern van waarheid in. Want als deze mensen kritisch kijken naar wat zij belangrijk vinden in hun werk, vinden zij toch een hele hoop hiervan bij hun huidige baan. Anders zouden ze wel ontslag nemen.

Maar ook studenten die op zoek zijn naar hun eerste baan zouden dit moeten doen. Zet voor jezelf eens op papier wat jij écht belangrijk vindt in een baan. Dan kom je er misschien achter dat jouw ideale baan misschien heel iets anders is dan dat jij nu denkt. Heb je eens hulp nodig bij het bepalen wat voor jou écht belangrijk is? Klop dan eens aan bij Studentflex / High Potential Academy dan helpen wij jou met het vinden van jouw eerste (bij)baan.

Geschreven door

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever én succesvoller te maken? 

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Annelotte staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Annelotte Borghgraef

Junior Accountmanager bij Studentflex

annelotteborghgraef@studentflex.nl

06-18203077

Mail Annelotte

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer