fbpx

Lucas Florian geeft in deze Frisse Blik blog zijn kijk op de ondernemende houding van Martien Meiland. De mentaliteit van 'handen uit de mouwen en gewoon starten' past hij nu ook toe op zijn eigen werk.

De praktische ondernemerslessen van Martien Meiland

Afgelopen zomer attendeerde mijn moeder mij op haar nieuwe lievelingsprogramma: Chateau Meiland, dat gaat over een Nederlands gezin wat emigreert naar Frankrijk om daar een chateau op te knappen en een bed & breakfast te runnen. Na lang aandringen van haar ben ik de afleveringen gaan terugkijken en ik heb van het begin tot het einde ontzettend genoten. Niet alleen vanwege het ‘wijnen, wijnen, wijnen’, het geschreeuw naar elkaar of de legendarische oneliners van Martien, maar ook vanwege de ondernemende houding van het gehele gezin en de resultaten en successen die geboekt worden op het Franse chateau.

URGENT VS. BELANGRIJK

Mijn werkzaamheden binnen Studentflex kan ik verdelen in twee categorieën: taken die urgent zijn, zoals een opdrachtgever of kandidaat die belt met een vraag en zaken die niet urgent maar wel belangrijk zijn, zoals het bijwerken van administratie en projecten om in contact te komen met nieuwe klanten. In de waan van de dag kies je onbewust vaak voor de urgente werkzaamheden, omdat hier vaak een deadline en bepaalde druk aan gekoppeld is. Wanneer je echter een project begint, denk je lang na over hoe het project gedaan moet worden, maar loop je vervolgens tegen obstakels of problemen aan en zakt de moed je in de schoenen. Dan is het makkelijker om toch je aandacht weer aan de urgente werkzaamheden te besteden, want die hebben uiteindelijk toch de meeste prioriteit.

DE GROTE LIJNEN

Terwijl ik TV zat te kijken viel mij op hoe de familie Meiland met zulke uitdagingen omgaat: wanneer ze een vervallen kamer of tuinhuisje instapten, dachten ze in grote lijnen uit wat ze wilden doen en begonnen ze gewoon met klussen. Niet eerst alle details en obstakels op tafel waardoor het verleidelijk wordt om er toch vanaf te zien, maar gewoon handen uit de mouwen en starten. Op een gegeven moment was Martien bezig met het planten van planten. Op de plek waar de eerste plant ingegraven zou worden zat het vol met stenen en lukte het hem niet de plant er in te krijgen. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, ging hij onverstoord door op andere plekken: ‘Zeg weet je, als je gewoon begint en het zit er bijna allemaal in, dan doe je die laatste bij die rot stenen er ook gewoon in’.

GEWOON BEGINNEN

Deze mentaliteit probeer ik nu ook in mijn eigen werk te gebruiken: gewoon beginnen met het project. Het kost tenslotte minder tijd om dingen aan te passen dan alles in één keer perfect te doen. Een collega van mij begon ook met een project voor de aankleding van ons kantoor in Amsterdam. In plaats van helemaal van A tot Z te bedenken wat hij wilde, ondernam hij direct actie en bestelde hij wat dingen op internet. Het resultaat was niet super, maar motiveerde hem wel weer om de volgende stap te zetten en het te perfectioneren. Natuurlijk zal het af en toe voorkomen dat je door gewoon te beginnen iets van te voren over het hoofd ziet of dat dingen minder uitpakken dan dat je gehoopt had, maar het inspireert om dingen af te maken en op te leveren. Dat is ontzettend belangrijk als je meer ondernemend wilt zijn.

Ook bij deze blog ben ik eerst begonnen met schrijven en daarna pas met finetunen: precies zoals Martien Meiland dat zou doen. Hoe pak jij projecten aan?

Geschreven door Lucas Florian

volg ons op

Lees ook

Versnelling van innovatie

In Nederland zien we dat de opmars van tech platforms zorgt voor een verdringing van de oude kampioenen. Welke waardevolle lessen leren we uit de snelgroeiende tech wereld en hoe houden zij collega's aan boord?

Lees meer

Testimonial Take: wilskracht en zelfvertrouwen

Take werkt als Screening Operations bij Adyen. Hij vertelt over de steun en relaxte sfeer tijdens het contact met Studentflex, zijn werk bij Adyen en zijn kijk op het werken met verschillende culturen.

Lees meer

Durf te twijfelen

Hoe comfortabel voel jij je om op jouw werk twijfels te bespreken over jouw functie en jouw toekomst binnen de organisatie? Deze vraag stellen we veel aan onze gesprekspartners.

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Kasper staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Kasper Klop

Commercieel Manager bij Studentflex

kasperklop@studentflex.nl

06-14778311

Mail Kasper

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer