Wouter sprak met Koen Weijland, professioneel e-sporter voor AJAX, over zijn opmerkelijke carrièrepad en over hoe zijn dromen werkelijkheid werden.

E-sports als jongensdroom

Het had niet veel gescheeld of Koen Weijland had na zijn studie Bedrijfscommunicatie een werkstudentschap bij een bedrijf in München gedaan. Tot  Ajax belde met de vraag of hij voor Ajax wilde komen spelen. Werd zijn droom om ooit in het shirt van Ajax te schitteren dan toch realiteit?  

De (tot dan toe voor velen onbekende) e-sport was iets waar Koen al jaren in uitblonk. Nummer één van de wereld, toernooien over de hele wereld; Koen was en ís een gevestigde naam door het voetbalspel FIFA. Het contract bij Ajax heeft grote impact gemaakt in het leven van Koen. Niet alleen kon hij sindsdien leven van het gamen, ook kwam hij veel in de publiciteit; van artikelen op nu.nl, naar tv programma’s tot interviews met Mark Rutte. Ik sprak Koen over zijn bijzondere carrièrepad en wilde van hem weten hoe het leven van een e-sporter eruit ziet.

Presenteren

Zijn baan als e-sporter valt volgens Koen het beste op te delen in twee delen. Allereerst werkt hij in dienst van Ajax en daarnaast werkt hij aan zijn  eigen merk. “Bij Ajax ben ik in eerste instantie aangenomen om FIFA voor hen te spelen. Maar, doordat Ajax via mijn Youtube kanaal al wist wat ik kon op het gebied van presenteren, ben ik ook direct begonnen met presentatieklussen voor Ajax. Op dit moment ligt de focus bij Ajax voor mij op presenteren en heeft Ajax een andere e-sporter aangenomen die zich volledig richt op het spelen van wedstrijden. Zo presenteer ik bijvoorbeeld de e- divisie (Eredivisie voor E-sporters), neem ik reclames op en soms speel ik nog FIFA wedstrijden.

Eigen merk

Daarnaast ben ik bezig mezelf als merk op de markt te zetten. Hiervoor sta ik onder contract bij Digital Enterprises, zij zijn bijvoorbeeld bekend van de site voetbalprimeur.nl. Samen met hen heb ik, onder anderen, een platform ontwikkeld waar mensen elkaar ontmoeten om FIFA tegen elkaar te spelen. Bij Digital Enterprises creëer ik ook de content voor mijn Youtube en Instagram account. Hier post ik video’s met BN’ers en andere bekende youtubers. Ook doe ik livestreams van FIFA wedstrijden en geef ik FIFA tutorials. Deze filmpjes zijn erg populair, inmiddels heb ik ruim 100.000 volgers op zowel Instagram als Youtube.”

Tegenwoordig blijft deze populariteit niet meer beperkt tot de Youtube en Instagram generatie. Onlangs is Koen benaderd door Vincent de Vries (schrijver van de bestseller over het leven van ex-voetballer Fernando Ricksen) om een boek te schrijven over zijn leven te schrijven. Dit boek komt eind september uit.

Paar jaar te oud

De stap van gamer op de bank tot professioneel e-sporter werd volgens Koen gemaakt toen die echt serieus op de wereldranking begon te klimmen. “Op mijn 18e werd ik de beste van de wereld en ging ik wel overwegen of ik hier niet iets mee moet gaan doen?. Toen ik onder contract kwam te staan bij Ajax was ik eigenlijk al niet meer de beste maar wel de bekendste, dat was voor Ajax op dat moment van toegevoegde waarde. Om de beste te zijn moet je namelijk iedere dag spelen en daar had ik op dat moment de focus en toewijding niet meer voor. Eigenlijk ben ik daarvoor vijf jaar te vroeg geboren, de meeste spelers zijn namelijk een paar jaar jonger. Wat dat betreft heb je in de e-sport wereld een kortere houdbaarheidsdatum dan in het echte voetbal”.

Niet de beste wel de bekendste

Ondanks dat Koen niet meer de beste is, heeft het feit dat hij als eerste professionele e-sporter in Nederland door Ajax gecontracteerd werd zijn carrière wel een boost gegeven. “Ik heb dingen meegemaakt waarvan ik ze nooit voor mogelijk had gehouden. Zo ben ik ooit vanaf mijn vakantieadres in Bangkok door Ajax voor een week ingevlogen voor het WK FIFA in Londen. Waarna ik weer netjes werd afgezet in Bangkok en mijn vakantie weer kon voortzetten”. Op de vraag wat het meest bizarre is wat hij ooit heeft meegemaakt begint Koen te stralen. “Dat was vlak voor het EK in Frankrijk. Ik ben toen door de Belgische TV ingehuurd om een prank (zie filmpje hier) uit te halen met Manchester United spits Romelu Lukaku. Ik ben nog nóóit zo zenuwachtig geweest! Hoe erg had ik wel niet voor lul gestaan als ik had verloren?! Die voetballers hebben namelijk écht héél véél vrije tijd. Die gamen bijna meer dan professionals en zijn vaak ook echt goed!”

Dé jongensdroom: Spelen voor AJAX

Koen is het extreme voorbeeld dat je dromen gewoon uit kunnen komen. “Ik had als jong jochie de droom om bij Ajax te spelen, dat is gelukt! Toen ik die droom eigenlijk al had opgegeven wilde ik presentator worden. Eigenlijk is die droom ook al uitgekomen, al wil ik hierin nog verder komen. Dus als je dromen hebt laat die niet zomaar varen, linksom of rechtsom kunnen ze toch nog uitkomen! Laat je niet belemmeren door kwaliteiten die je niet hebt maar kijk hoe je de kwaliteiten die je wél hebt het best kunt benutten”.

Geschreven door Wouter Janssen

volg ons op

Lees ook

Buiten de gebaande paden

Dorothée di Fraia geeft in haar Frisse Blik artikel advies aan studenten. Begeef je eens buiten de gebaande paden en laat je inspireren. Ga actief op zoek naar nieuwe uitdagingen en kies voor een inspirerend werkstudentschap.

Lees meer

Startup vs corporates

Steeds meer studenten staan voor de keuzestress. Gaan ze voor een grote corporate of kiezen ze toch voor een startup. Olivier Kok zet de voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Was de Blockchain een hype?

Kasper Keunen kan met recht een Blockchain expert genoemd worden. Ik sprak hem over deze technologie, of er nog toekomst in zit en hoe zit het eigenlijk met de cryptocurrencies?!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Jasper staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Jasper Fritzsche

Business Development Manager bij Studentflex

jasperfritzsche@studentflex.nl

06-34852610

Mail Jasper

Events

Alle events

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer