fbpx

Een gesprek met Katy den Tex over het belang van intrinsieke motivatie tijdens het zoeken naar en behouden van een baan.

Centraal Station: Motivatie op de werkvloer

Centraal Station bestaat uit een reeks artikelen waarin ik, Reinier Snethlage, op zoek ga naar de sweet spot tussen Studentflex, opdrachtgevers en werknemers. Ik onderzoek de onderwerpen die deze groepen verbinden en elke maand interview ik iemand die vanuit zijn of haar eigen ervaring hierover kan vertellen. In deze editie van Centraal Station drink ik koffie met Katy den Tex (42), loopbaancoach van de High Potential Academy, en stel ik haar vragen over het belang van intrinsieke motivatie tijdens het zoeken naar en behouden van een baan. Katy studeerde ‘Facility Management’ aan de Haagse Hogeschool en heeft sindsdien bij meerdere bedrijven gewerkt. Zo heeft ze ontdekt waar haar interesses liggen en wat haar eigen intrinsieke motivatie is. Waardoor ze uiteindelijk op een plek is beland waar dit alles volledig tot zijn recht komt.

Identificeren met bedrijf

“In het begin van mijn loopbaan kwam ik bij Ikea terecht. Daar kon ik me volledig vinden in de visie van het bedrijf. Ik gaf zelfs motivatie trainingen aan nieuw personeel om ervoor te zorgen dat iedereen zich kon identificeren met de bedrijfscultuur.”  Volgens Katy is dit juist van groot belang wanneer je opzoek gaat naar een baan. Je moet je kunnen identificeren met de cultuur en de visie van een bedrijf. Dat zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn, omdat de organisatie dicht bij je staat. En wanneer je jezelf kunt zijn op je werk ben je gelukkiger.

Energie halen uit je werk

Katy kwam later in haar loopbaan terecht bij een bedrijf waar ze niet op haar plek was. De sfeer was er niet goed en ze voelde zich niet trots op de organisatie. “Ik werd steeds meer in een rol geduwd, waar ik niet paste. Hierdoor kwam ik erachter dat ik het belangrijk vind om outputgericht te werken zodat ik de resultaten van mijn werk kan zien.” Ook kwam ze erachter dat ze graag wilde meedenken met de organisatie en eigen initiatief wilde tonen, maar dat dit bij die organisatie helaas niet mogelijk was.

“Ik wilde weer plezier hebben in mijn werk en heb er toen voor gekozen om mijn baan op te zeggen. Toen ben ik iets totaal anders gaan doen, namelijk meubels stofferen. Dat was iets wat ik al jaren wilde doen en het was fantastisch.” Maar meubels praten niet en Katy miste toch de sociale interactie. Door die keuze te maken en iets heel anders te gaan doen, kon zij steeds meer ontdekken waar zij energie van kreeg en waar zij gemotiveerd van raakte.

Persoonlijke drijfveren

“Culture fit is tegenwoordig belangrijker bij het aannemen van mensen dan de studieachtergrond.” Als je trots bent op de organisatie en de visie van waar je werkt kun je dit op een natuurlijke manier uitdragen. Hierdoor word je gelukkiger in je werk. “Ik merk in mijn baan dat er meerdere factoren van invloed zijn bij jongeren wanneer zij zoeken naar een baan”, aldus Katy, “zoals de mening van anderen, status en veiligheid. En dat kan de baankeuze nog weleens beïnvloeden, terwijl juist datgene wat jou motiveert de meest belangrijke drijfveer zou moeten zijn.”

Ik was in het begin van mijn carrière ook gevoeliger voor status met betrekking tot mijn baan. De baan die ik voor ogen had, was bij een organisatie met aanzien. Ik wilde ik lange dagen maken en waar er genoeg doorgroeimogelijkheden hebben. Toch heeft Katy dat beeld kunnen bijstellen door te zoeken naar een baan waar ze energie uit haalt.

“Ik werk nu bij de High Potential Academy van Studentflex, een organisatie die bij me past. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Ik heb voldoende uitdagingen, fijne collega’s, diepgang en een fantastische doelgroep waar ik voor werk. Door op zoek te gaan naar hetgeen dat mij echt motiveert, zit ik nu helemaal op mijn plek. Dat maakt het compleet en daarom raad ik iedereen aan om goed te luisteren naar hun gevoel. Daarnaast raad ik je aan om op zoek te gaan naar je persoonlijke drijfveren. Wat geeft jou energie, waar word je blij van en wat is jou motivatie? Vergeet uiteraard niet ook aan je kwaliteiten te denken. De kans dat je dan een baan vindt waar je helemaal op je plek bent, is dan veel groter!”

Geschreven door Katy den Tex

volg ons op

Lees ook

Nog meer duurzame relaties gecreëerd afgelopen maanden door Studentflex

We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten bij Studentflex. De airco moet bij ons op volle toeren draaien. Óók wanneer er geen hittegolf door ons kleine landje raast.  

Lees meer

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Katy staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Katy den Tex

Loopbaancoach & HR Adviseur bij Studentflex

katydentex@studentflex.nl

06-41059564

Mail Katy

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer