fbpx

Voor deze editie van Centraal Station sprak ik deze keer met een Alumni van High Potential Academy; Derk van der Have. Inmiddels heeft hij samen met Wisse Koedam Brenger opgericht. Ik wilde natuurlijk alles weten over zijn bedrijf en hoe hij de High Potential Academy heeft ervaren.

Brenger als voorbeeld van ‘eigentijds ondernemen’

Voor deze editie van Centraal Station sprak ik deze keer met een Alumni van High Potential Academy; Derk van der Have. Inmiddels heeft hij samen met Wisse Koedam Brenger opgericht. Ik wilde natuurlijk alles weten over zijn bedrijf en hoe hij de High Potential Academy heeft ervaren.

Brenger als platform

Allereerst Derk, wat is Brenger precies? Brenger is een platform voor het versturen van meubels en andere grote spullen. Wij koppelen jouw ‘brengverzoek’ aan een chauffeur die toch al die route rijdt. Dus als jij een kast hebt gekocht op Marktplaats of een veilingsite doe je een verzoek. Koeriers die toch al die route rijden en ruimte over hebben kunnen dit verzoek accepteren en vervolgens bezorgen zij de kast bij jou thuis. Zo snijdt het mes eigenlijk aan drie kanten want het transport wordt goedkoper omdat er meer mee gaat, de koerier verdiend extra geld en jij bent blij omdat je meubels worden bezorgd!

Dit is eigenlijk wat ons platform doet. Wij regelen dat de opdrachtgever betaald en betalen de koeriers uit. Op dit moment focussen we ons vooral op grote meubels, het idee komt gek genoeg door iets heel kleins! De schoonmoeder van Wisse had eens haar telefoon laten liggen ergens en wilde die terug hebben. Wisse dacht dat daar wel een app voor moest zijn. Toen dit niet het geval bleek belde hij mij direct om dit idee voor een bedrijf uit te werken.

Groei

In eerste instantie dachten wij dat ons grootste probleem zou zijn om koeriers te vinden die spullen mee willen nemen. We kwamen er echter al snel achter dat dit geen enkel probleem was. Als men ergens geld mee kan verdienen doen mensen snel mee! De echte grote groei is het afgelopen jaar tot stand gekomen na een aantal investeringen en toen we partners aan ons konden binden. Wij hebben nu verschillende veilingsites en Marktplaats aan ons weten te binden. Daar staat nu een knop met ‘Laat bezorgen via Brenger’. Vooral Marktplaats met 8,2 miljoen gebruikers maakt een enorm verschil.

Toen wij het idee van Brenger kregen was ik bezig met een stage bij Heineken in het kader van mijn master Internationale Betrekkingen. Ik heb mijn stage dan ook eerder afgebroken om volledig te kunnen focussen op Brenger. Ze stonden bij Heineken wel raar te kijken aangezien ze nog nooit iemand hadden gehad die eerder stopte met zijn stage. Eerst reageerden ze niet echt positief, maar ik ben blij dat ik dit wel heb doorgezet.

Ondernemerschap

Derk vertelt dat hij niet altijd ondernemer wilde worden maar dat hij wel altijd al ondernemer wás. Dat merkte hij van het vroeger draaien op schoolfeesten tot het runnen van de Bavaria Bierkoerier in Groningen samen met 4 anderen. Vooral tijdens zijn werk voor de Bierkoerier merkte hij dat je met een paar man zoveel kan bereiken en dat sprak hem enorm aan. In tegenstelling tot zijn coporate ervaring waar over alles vergaderd moet worden en iedereen overal wat van moet vinden.

11 oktober staat de Frisse Blik Talk #5 van Studentflex / High Potential Academy in het teken van ‘eigentijds ondernemen’. Ik wil graag weten van Derk wat volgens hem ‘eigentijds ondernemen’ inhoudt. ‘Ik denk dat voor mij het boek ‘de Lean Startup’ een eye opener was. Daarin wordt beschreven dat je een product zo simpel mogelijk moet introduceren en vervolgens ga je dat testen en perfectioneren. Dit is volgens mij hoe je moet beginnen met ondernemen en zo hebben we dat dus bij Brenger ook gedaan. Het belangrijkste dat ik dan ook geleerd heb van het runnen van ons bedrijf is dat niet het beste idee je bedrijf tot een succes maakt. Maar de drive om door te gaan en open staan voor feedback van anderen maakt dat je bedrijf een succes wordt’.

Bewustwording

Ook aan mijn tijd bij de High Potential Academy heb ik heel veel gehad. Zij hielpen mij met een stukje bewustwording van mijn eigen wens. Ik wist niet goed wat ik wilde en ging daarheen met de gedachte dat zij mij zouden vertellen wat ik wilde. Echter, door de gesprekken en vragen die gesteld worden word jij zelf gedwongen daar kritisch over na te denken. Dit sterkte mij in mijn idee dat ik ondernemer wilde worden. Als ik tot slot studenten zelf nog een tip zou mogen geven is dat als ze een bedrijf willen beginnen ze dat nú moeten doen. Je hebt niks te verliezen, je hebt geen eigen huis met hypotheek, geen gezin, echt helemaal niks. En daarnaast; vraag anderen om hulp. Iedereen vindt het namelijk leuk om te vertellen over waar hij of zij goed in is! De High Potential Academy kan hierin perfect een rol spelen.

Geschreven door

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb.

Lees meer

Accountmanager Amsterdam

Kom jij bij ons werken? Studentflex groeit en is op zoek naar een Accountmanager in Amsterdam!

Lees meer

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever én succesvoller te maken? 

Lees meer

Werken via Studentflex. Daarom:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Een (bij)baan die uitdaagt
  • Je ontwikkeling centraal
Inschrijven

Heb je vragen?
Eelco staat voor je klaar!

Ga de uitdaging met Studentflex aan.

Eelco Straathof

HUB Manager Rotterdam bij Studentflex

eelcostraathof@studentflex.nl

06-41518539

Mail Eelco

Gouden gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Lees meer